NL info

BRONhttp://www.leefmilieu.nl/content/wet-nodig-tegen-stapeling-van-milieuoverlast

Wet nodig tegen stapeling van milieuoverlast

Er is geen wet tegen stapeling van milieuoverlast. Zo'n stapeling treedt bijvoorbeeld op als mensen blootgesteld worden aan meerdere bronnen van luchtvervuiling (industrie, verkeer, scheepvaart, intensieve veehouderij). Leefmilieu heeft hierover een videoboodschap gemaakt.
In deze minidocumentaire illustreren we de stapeling van milieuoverlast aan de hand van de voorgenomen uitbreiding van een asfaltcentrale van Dura Vermeer, aan de rand van een industrieterrein in Nijmegen, grenzend aan meerdere woonwijken.

Klik op de pijl in video om het filmpje op deze website te bekijken. Klik op het YouTube-symbool onder de video om het filmpje in Youtube te bekijken. Daar kun je ook je commentaar toevoegen.

BRONhttp://www.leefmilieu.nl/content/op-14-maart-bijeenkomst-overlast-door-houtstook-hoe-nu-verder

Op 14 maart 2014 bijeenkomst: Overlast door houtstook hoe nu verder?

Schoorsteen houtrookLuchtvervuiling door houtrook kan behoorlijke irriteren, vooral als je al last hebt van je luchtwegen. Soms helpt een gesprek met de buren, maar afgaande op de meldingen die bij ons binnenkomen, werkt dat meestal niet. Integendeel, veel buren blijken geen enkel begrip te hebben voor de overlast die ze veroorzaken. Houtstook wordt door sommigen gezien als een duurzaam alternatief voor huisverwarming en het aantal kachels neemt daardoor toe. De vraag is hoe moeten we verder met dit probleem. We hebben twee ervaringsdeskundigen uitgenodigd om een presentatie te geven: Trinette Janssen, die in heel Nederland mensen bijstaat in juridische procedures bij houtstookoverlast en Vincent van der Heiden, voorzitter van de stichting Netwerk Houtrook. Beiden zullen in hun presentatie ingaan op wat je kunt doen om een einde aan de overlast te maken en Vincent zal daarbij de noodzaak van de stichting toelichten. Carla Anzion zal de aftrap van de bijeenkomst verzorgen met een korte inleiding. Carla Anzion is directeur van Anzion Advies en voorzitter van de sector Geur van de VVM. Er zal tijdens de bijeenkomst ook ruimte zijn voor de eigen inbreng van de deelnemers, want ieders ervaring is natuurlijk waardevol.

 

Datum        vrijdag 14 maart 2014
Plaats        Titus Brandsma Memorial, Stijn Buysstraat 11, te Nijmegen
Tijd            14.00 – 16.30 uur (daarvoor is de Algemene Ledenvergadering)
Opgave      vooraf aanmelden bij burgernetwerk@leefmilieu.nl
Toegang     gratis voor leden, niet leden betalen 10 euro als bijdrage in de onkosten.

 

 

 

BRONhttp://www.leefmilieu.nl/burgernetwerk/symposium3

Symposium 5 october 2006 in het Titus Brandsma Memorial Nijmegen
lege pixel

 

lege pixel
3. Elke melding is een levensgeschiedenis

Frits Raaphorst Meldpunt Gezondheid en Milieu

meldpunt Gezondheid en Milieu

De workshop begint met een video over het verhaal van een patient met meervoudige chemische overgevoeligheid (MCS). Vanwege haar overgevoeligheid is deze vrouw niet in staat om haar verhaal ter plekke te vertellen.
Op de video is een interview met Geerteke de Haas te zien, patiÎnte met de aandoening Multiple Chemical Sensitivity (MCS). Dit is een aandoening, waarbij de patiënten gevoelig zijn voor allerlei chemische stoffen, waarvan de gemiddelde burger niets merkt, en daar ook heel ziek van wordt. Geerteke kan op zoín dag als vandaag niet aanwezig zijn, omdat mensen allerlei geurtjes bij zich kunnen dragen: aftershave, deodorant, haarlak, parfum, noem maar op. Zij vertelt op de video, dat MCS ontkend wordt en niet herkend door artsen.

Toen zij eenmaal wist wat haar scheelde, belde ze alle ziekenhuizen in Nederland op. Op 1 na, het laatste ziekenhuis dat ze belde ‚ in Nijmegen ‚ werd geïrriteerd gereageerd.
De mensen die zij belde geloofden niet dat je ziek kon worden van chemische geuren. Alleen het Nijmeegse ziekenhuis bleek met de ziekte bekend te zijn. Door dit ziekenhuis werd ze naar het het meldpunt Gezondheid en Milieu (MGM) verwezen.

Geerteke vernam, dat er in het buitenland op dit terrein zelfhulpgroepen aanwezig zijn. Dat wilde zij ook wel. Zo ontstond dan ook in Nederland, door samenwerking tussen Geerteke en het MGM, een zelfhulpgroep, die vandaag de dag ook contacten tot ver over de grenzen heeft.

De video maakt duidelijk dat het heel lang duurt voordat dergelijke gezondheidsklacht erkenning krijgt. Met name als de milieuoorzaak niet duidelijk aanwijsbaar is. De klachten zijn er wel degelijk, maar worden dan niet serieus genomen.. De huisarts kan de oorzaak niet wegnemen. Vaak wordt gesteld dat de oorzaak psychisch is (tussen de oren zit).

De strijd voor erkenning duurt zeer lang. Het meldpunt gezondheid en milieu krijgt veel meldingen over de effecten van UMTS masten, binnenklimaat en luchtkwaliteit. Bij luchtkwaliteit gaat het om het steeds fijner worden van het fijn stof (ultrafijn stof). Het meldpunt neemt klachten serieus, rapporteert ze en brengt ze onder de aandacht van beleidsmakers en politici.
Bijscholing van huisartsen over overgevoeligheid is belangrijk. Van belang is om deze patienten bij elkaar te brengen en de overheid over de bevindigen te informeren. Frits Raaphorst ‚ directeur van het Meldpunt- legt uit, welk doel hij heeft met deze video.

Soms kan er een heel lange ziektegeschiedenis ontstaan waarbij de klachten verband houden met milieu. Frits vertelt, dat het MGM zich bezighoudt met de vraag, of zij de bron van de klachten kan vinden en wegnemen. Ligt deze bij een bepaalde fabriek, snelweg, e.d.?
Het MGM neemt klachten serieus. Je zult nooit te horen krijgen: ”Het zit tussen de oren”. Een persoon in het publiek vraagt, of deze klachten van Geerteke nou wel écht zijn!. Frits deelt mee, dat er een poging wordt gedaan door een bekende cineast, om een Nederlandse documentaire te maken over MCS als ziekte.

Voorts legt Frits Raaphorst aan het publiek uit, hoe de werkwijze van het MGM is:
klachten registreren en vastleggen. Deze registratie vindt ten dienste van de klager plaats.
Het zijn signalen of aanwijzingen dat het ons milieu de bron kan zijn voor gezondheidsklachten. Het MGM werkt samen met netwerken van wetenschappers, bijvoorbeeld de milieuexpert Lucas Reijnders, de Wetenschapswinkels, etc.

Maak jouw eigen website met JouwWeb